vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Flygande Jacob

Publicerad 2015-12-28 22:49:00 i Allmänt,

 
Det här är åter igen en sån där "höftad" maträtt :-) Fic frågan var jag hade receptet, som svar pekade jag på huvudet. Fick en suck till svar och frågan: "har du någon aning?" Ja, ja, jag ska försöka få ner det på pränt. Det är egentligen inget svårt recept, mest osäker på mängderna man behöver ha.
Jag i min tur fick det här receptet av Marie-Louise och Henrik (ett kompispar från tiden då jag hade min irländska setter Elsa) ca 1996... några år gammalt med andra ord ;-) Det är som min dotter säger: du är ju född på stenåldern... grrr... ;-) Flygande Jacob är också en maträtt som det finns mängder av varianter på, men här kommer min... eller jag menar Marie-Louise och Henriks ;-)
 
Men i alla fall, det här behöver du:
 
ris till ca 5 personer
4 kycklingfiléer
salt
peppar
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
3 pkt bacon
1-2 bananer
drygt en näve nötter av något slag, vi brukar ha chlinötter, men ibland ska den vara glutenfri och då kör vi med torrostade jordnötter, men det funkar också med salta jordnötter.
 
Gör så här:
Börja med att sätta igång riset och koka det. Sätt på ugnen på 225 grader. Ansa sen kycklingen och skär den i mindre bitar. Stek den sen färdigt i stekpanna, salta och peppra. Under tiden riset kokar, kycklingen steks klipper du baconet och fixar så det blir knapperstekt och låt det sen rinna av på hushållspapper. Vispa också vispgrädden och blanda sen ner chilisåsen.
Smörj en ugnsform. Lägg i kycklingen, på med baconet, sen på med riset. Därefter på med bananerna, såsen och sist strössla över nötterna. 
In i ugnen i 15-20 minuter tills gratängen har fått fin färg och grädden bubblar ordenligt ute i kanterna.
 
Gott med en sallad och vitlöksbröd till :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela