vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Smarrig tacotårta

Publicerad 2016-02-07 13:12:00 i Allmänt, bjudmat, fredag&lördagsmat, köttfärs, mysmat,

Men nu till denna läckra maträtt som lagades igår: tacotårta. Det finns flera olika recept på webben, så här är min variant.
När jag har läst andras recept har jag förstått att det lätt blir glidigt, svårt att skära m.m. någon har haft grillspett under tiden den är i ugnen för att stabilisera tårtan. 
Nu till mitt tips, som blev väldigt bra: använd en springform (24 cm) och när tårtan är klar låter du den stå i ca tio minuter, sen tar du bort kanten. Jag meckade dessutom över den till en tallrik så vi kunde skära med en vass kniv utan att förstöra botten på formen.
I och med att tortillabröden är något större i diameter än formen viks det upp som en kant runt om tårtan, vilket jag tror, gör den mer stabil. Vad tror ni? Har ni några andra kloka tips?
Tårtan innan ugnen.
 
Du behöver:
köttfärsröran:
1 purjolök
600 g köttfärs
1,5 påse taco kryddmix
1 burk (350g) salsa medium 
oströran:
1 burk creme fraiche
1 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
4-5 dl riven ost
salt 
svartpeppar/pepparmix
 
6 st tortillabröd (största storleken)
1 liten burk ananasringar
2-4 små tomater
1 dl riven ost
 
Gör så här:
Hacka purjolöken, stek den mjuk i smör, blanda ner färsen och låt det brynas ihop.
Häll sedan i kryddmixen, blanda runt, häll sist i salsan och blanda allt väl.
I en bunke bredvid blandar du ihop alla ingredienserna till ostsåsen, smaka av med salt och peppar.
 
Dags att bygga en tårtan.
Smörj en springform. Lägg i ett tortillabröd. Bred på köttfärsröra. Ett nytt skal, bred på ostsås. Fortsätt att varva köttfärs- och oströra på bröden och avsluta med ostsås på översta lagret. 
Dekorera med ananasringar, skivade små tomater och riven ost.
Nu in i ugnen, 225 grader och i ca 20 minuter.
Ta ut den när den har fått snygg färg och låt stå en stund innan du tar bort kanten på formen.
Servera med salsa, hackade grönsaker och tortillachips.
 Tårtan när den är klar och formens kant är bortplockad - tjusigt, eller hur? ;-)
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-03-13 18:05:55

Den här är verkligen jättesmarrig!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela