vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Grötbröd/tekakor från Borås

Publicerad 2017-04-10 09:24:00 i Allmänt, bröd (bak),

Det här är ett fantastiskt lätt och smidigt recept! Antingen kokar man gröt utefter receptet eller så tar man färdig gröt och bakar vidare på.
Grundreceptet kommer ffrån början från ett hembygdsmuseum i Borås.
 
Du behöver (om du ska koka gröt):
50 g smör
2,5 dl mjölk
2 dl havregryn
 
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölk och havregryn, koka ihop till en tjock gröt.
Nu är gröten klar.
 
Till fortsättningen behöver du:
2,5 dl mjölk
50 g jäst
3 msk sirap
(1 ägg)
0,5-1 tsk salt
(1 tsk bakpulver)
ca 1 liter mjöl
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ner mjölken i gröten, känn så den är fingervarm. Smula ner jästen och rör om.
Häll i resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen och tryck ut kakor med hjälp av ett glas (alternativt forma bollar och platta till).
Lägg på bakplåtsklädd plåt, nagga och låt dem jäsa under duk i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela