vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Varm smörgåstårta

Publicerad 2017-02-25 14:27:17 i Allmänt, brödmat, fredag&lördagsmat, mysmat,

Du som följer min blogg har vid det här laget säkert förstått att i den här familjen älskar vi så kallad brödmat 😏 så då blir du inte förvånad att det kommer ytterligare ett recept i den kategorin 😉
Älskar vanlig smörgåstårta, så himla gott! Likadant med den här, tycker den är riktigt smarrig, men liknar inte den klassiska kalla tårtan. Lite som det här uttrycket: same, same, but different 😃
Det finns massor av olika varianter varm smörgåstårta på nätet och här får du min variant. Den är lite, lite åt det starkare hållet tack vare den smaksatta cremefraichen paprika/chili, men byt ut den mot basilika/tomat istället om du vill ha en mildare variant!
Gillar du inte kall smörgåstårta så kan den här funka alldeles utmärkt 🙂 
Du behöver:
2 pkt bacon
1 liten purjolök
100 g champinjoner
1 burk cremefraiche paprika/chili
1 dl vispgrädde
120 g rökt skinka 
4 halvmånar hönökaka
täcke:
1 dl cremefraiche
100 g philadelphiaost
2 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)
dekoration:
Ca 10 körsbärstomater
Basilikablad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnssäker form.
Klipp baconet i mindre bitar, knaperstekt det och låt det rinna av på papper.
Skär/hacka purjolöken och champinjonernatt i små bitar, fräs i smör till champinjonerna har fått fin färg och löken är mjuk. 
Blanda ner cremefraichen och grädden. Låt koka tills det blir en fastare goja.
Hacka skinkan i mindre bitar.
Blanda ihop cremefraiche, philadelphiaost och ost i en skål.
Lägg en halva hönökaka i formen.
Bred ut en tredjedel av gojan på brödet. Lägg på hälften av baconet.
Lägg på en ny halva, bred på en tredjedel av gojan, strö över skinkan.
Lägg på nästa halva, på med resten av gojan och strö över resten av baconet.
På med sista brödskiva.
Smeta på oströran uppe på och lite på sidorna.
Ställ in i mitten av ugnen i 10-15 minuter, kan behövas sätta igång grillen på ugnen i slutet för att få lite mer färg.
Under tiden tårtan står i ugnen, skärs tomaterna i kvartar.
När tårtan är klar dekoreras tårtan med tomater och basilikablad.
Servera med sallad till.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela