vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Experiment: Nyårsdessert!

Publicerad 2015-12-31 15:51:00 i Allmänt, choklad, dessert, nyår,

Ja, då har jag gjort det igen, experimenterat! Kul, men helt knäppt, jag vet! Dessutom är det väldigt knäppt, eller till och med idiotiskt att börja med sånt här när klockan är 22:15... Japp, men sån är jag ;-) Kan meddela att familjen är rätt trött på mig mellan varven inför kalas och andra trevligheter, då sätter jag igång och prövar som mest :-) Men vaddå? Det finns ju massa försökskaniner ;-) Nä, skämt åtsido, har insett att det är en extremt knäpp grej jag gör, men kan inte låta bli, får gå i terapi ;-)
 
Här kommer i alla fall experimentet: Chokladkolapaj med chokladbotten och flingsalt!
Vet att det finns liknande recept, men har inte varit så nöjd med dem, så jag idag har jag testat mig fram lite.
 
 
Du behöver:
 
Chokladpajskal:
175g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,25 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
 
Smörj en pajform. Smält smöret. Under tiden smöret smälter blandar du övriga ingredienser i en skål. Häll sedan i smöret, blanda runt till en deg. Tryck snabbt ut i pajformen och in i kylen en stund. Starta igång ugnen 175 grader.
In med pajskalet i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna. Börja med fyllningen.
 
Fyllningen:
0,75-1 tsk vaniljtwister (finns Dr. Oetkers vaniljkvarn)
2 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
300g mjölkchoklad (eller ljus choklad)
100g mörk choklad
Flingsalt
 
Koka upp grädde med vanilj och sirap. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden till en jämn, slät smet, häll den i pajskalet. Låt stå i frysen i några timmar, ca 5 innan servering. (Förvaras i frysen då chokladtryffeln smällter snabbt. Strö över flingsalt och servera med uppvispad grädde eller/och vaniljglass.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela