Pekannötspaj
Jag älskar verkligen pekannötspaj!! 😍 Förstår inte varför jag inte har bakat det tidigare??!
Blev inspirerad av att testa och baka en efter vårt besök på Särdals kvarn. Där delade Jacob och jag på en pajbit, hur vi nu kunde ta det beslutet??!!!? Vi slogs om den!!😂 Så hem och läsa på och ta-da: här kommer resultatet 😊
Serveras med vaniljglass eller en klick grädde 😍
Du behöver:
pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 krm salt
1 tsk strösocker
Knappt 0,5 dl kallt vatten
fyllning:
125 g smör
2 msk vetemjöl
3 dl ljus sirap
1,5 dl muscovadosocker
0,5 tsk salt
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
200 g pecannötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en pajform 22-24 cm.
Häll i mjöl, salt och socker i en bunke. Tärna smöret och häll ner i mjölblandningen. Häll i vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen (alternativt kavla ut och tryck sen ner den i formen). Nagga och förgrädda sen pajskalet i tio minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Lägg i smöret till fyllningen samt sirapen i en kastrull.
Blanda vetemjölet med sockret och salt och häll sen i det i kastrullen.
Koka upp och låt sjuda i ca tre minuter, ställ åt sidan och låt svalna något.
Vispa äggen lätt och rör sen ner vaniljsockret.
Grovhacka nötterna.
Rör ner äggblandningen samt nötterna i kastrullen och häll sedan fyllningen i pajskalet.
Ställ in i ugnen i 35-40 minuter.