Favoritbullarna!
Japp, det är de, de absolut bästa bullarna någonsin! Jag lovar!
Jag brukar försöka använda så mycket ekologiska ingredienser som möjligt - smakar bäst för både mage och själ 😉
Grundreceptet kommer från Nolbygårds ekobageri.
Det blir ca 20 stora bullar. Man kan välja att göra vanilj-/kanel-/kardemummabullar.
Jag brukar lägga bullarna i formar, så att fyllningen "stannar kvar" 😉
Du behöver:
Fördeg: (en s.k. raskdeg)
500 g dinkelmjöl
25 g strösocker
40 g jäst
3,5 dl standard-/mellanmjölk
Fortsätt sedan med:
250 g dinkelmjöl
125 g rörsocker/råsocker
10 g salt
90 g smör
10 g grovmalen/nystött kardemumma
Till vaniljbullarna: tillsätt 1 msk vaniljsocker.
Fyllning kardemummabullar:
250 g smör
250 g rörsocker/råsocker
35 g kardemumma, grovmalen/nystött
Fyllning vaniljbullar:
250 g smör
250 g rörsocker/råsocker
2 msk vaniljsocker
15 g kardemumma, grovmalen/nystött
Fyllning kanelbullar:
250 g smör
250 g rörsocker/råsocker
2,5 msk kanel
Pensling:
Välj mellan att pensla med uppvispat ägg och strösocker innan bullarna ska in i ugnen eller pensla efter det har varit i ugnen, men smält smör och doppa i en blandning med 0,5 dl strösocker och 0,5 msk grovmalen/nystött kardemumma eller en blandning med 0,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker.
Gör så här:
Fördegen:
Ljumma mjölken och lös upp jästen.
Blanda sedan ihop med resten av ingredienserna till fördegen.
Jäsning 30 minuter.
Fortsättningen:
Blanda ihop ingredienserna till resten av degen och blanda sedan ihop med fördegen.
Knåda gärna länge! Knådar degen i maskin kan fyllningen röras ihop under tiden, dags att bestämma vilken sort som skall göras.
När degen är klar är det dags att kavla ut.
Kavla ut till en rektangel, bred på fyllningen.
Rulla ihop för att göra traditionella snäckor eller vridna snäckor, eller vik ihop för att göra knutar.
Låt sen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker innan eller pensla med smält smör och doppa i strösocker efter att bullarna har varit i ugnen.
Grädda i 250 grader i 5-10 minuter beroende på storlek på bullarna och ugn.