vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Havrekaka med kola- eller chokladkolatäcke, toppad med choklad

Publicerad 2016-08-09 18:48:00 i Allmänt, fika, fredagsfika,

Vilken miss! Bjöd kollegorna på fika idag och bjöd på dessa havrekakor och så är det rulltårtans dag idag! Men det kändes som om de var nöjda ändå 😉
 
Här kommer i alla fall receptet på dessa relativt lättbakade och snabbakade havrekakor eller havrerutor, (vet inte riktigt vad jag ska kalla dem 😏).
Anledningen till varför jag testade att göra med kolakräm men också med chokladkolakräm är p.g.a. min dotter faktiskt, hon är inte så förtjust i vanlig kola smak, men chokladkola brukar funka bra 😊
 
Du behöver:
300 g smör
9 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl sirap
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
1 burk dulche de leche
Ev 2-4 msk kakao
 
350-400g choklad
2 msk vispgrädde
 
Gör så här:
På med ugnen på 200 grader och klä sen en form ca 30*35.
Smält smöret i en stor kastrull, när det är smält blandar du ner resten av ingredienserna till kakan.
Tryck ut den något smuliga degen i formen och ställ sen in i ugnen i ca 15 minuter.
Under tiden öppnar du burken med dulche de leche. Jag delade den på två och blandade ner 2 msk kakao i ena halvan. Vill du bara ha chokladkolakräm blandar nu ner knappt 4 msk kakao, vill du bara ha kola smak rör du bara runt i burken så kolan blir följsam.
När kakan är klar brer du på kolan (jag tog som sagt hälften av vardera).
Ställ in kallt tills chokladen är klar.
Hacka chokladen och smält den (jag brukar smälta min i mikron, men funkar lika bra över vattenbad), blanda ner grädden. Ta ut kakan ur kylen och bred snabbt på chokladen (just denna biten är lite trixigt, men det behöver inte bli slätt och fin 😉)
 
Blev mycket gott, verkade som om kollegorna uppskatta dem i alla fall 😏 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela