vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Experiment: Nyårsdessert!

Publicerad 2015-12-31 15:51:00 i Allmänt, choklad, dessert, nyår,

Ja, då har jag gjort det igen, experimenterat! Kul, men helt knäppt, jag vet! Dessutom är det väldigt knäppt, eller till och med idiotiskt att börja med sånt här när klockan är 22:15... Japp, men sån är jag ;-) Kan meddela att familjen är rätt trött på mig mellan varven inför kalas och andra trevligheter, då sätter jag igång och prövar som mest :-) Men vaddå? Det finns ju massa försökskaniner ;-) Nä, skämt åtsido, har insett att det är en extremt knäpp grej jag gör, men kan inte låta bli, får gå i terapi ;-)
 
Här kommer i alla fall experimentet: Chokladkolapaj med chokladbotten och flingsalt!
Vet att det finns liknande recept, men har inte varit så nöjd med dem, så jag idag har jag testat mig fram lite.
 
 
Du behöver:
 
Chokladpajskal:
175g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,25 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
 
Smörj en pajform. Smält smöret. Under tiden smöret smälter blandar du övriga ingredienser i en skål. Häll sedan i smöret, blanda runt till en deg. Tryck snabbt ut i pajformen och in i kylen en stund. Starta igång ugnen 175 grader.
In med pajskalet i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna. Börja med fyllningen.
 
Fyllningen:
0,75-1 tsk vaniljtwister (finns Dr. Oetkers vaniljkvarn)
2 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
300g mjölkchoklad (eller ljus choklad)
100g mörk choklad
Flingsalt
 
Koka upp grädde med vanilj och sirap. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden till en jämn, slät smet, häll den i pajskalet. Låt stå i frysen i några timmar, ca 5 innan servering. (Förvaras i frysen då chokladtryffeln smällter snabbt. Strö över flingsalt och servera med uppvispad grädde eller/och vaniljglass.

Nyårsmeny & 15-årsdags planering

Publicerad 2015-12-29 15:49:00 i Allmänt,

Oj, oj, här ska lagas mat! Kul ;-)

Nu är nyårsmenyn klar, ska strax dra iväg till Alingsås för att handla allt och det börjar närma sig ett beslut kring 15-årsdagens meny också.

Blir trerätters på nyår och buffé på födelsedagen. Håll nu tummarna för att allt blir bra, alltid nervöst att laga nya saker! Samtidigt som det är kul och utmanande ;-)
 
 

Flygande Jacob

Publicerad 2015-12-28 22:49:00 i Allmänt,

 
Det här är åter igen en sån där "höftad" maträtt :-) Fic frågan var jag hade receptet, som svar pekade jag på huvudet. Fick en suck till svar och frågan: "har du någon aning?" Ja, ja, jag ska försöka få ner det på pränt. Det är egentligen inget svårt recept, mest osäker på mängderna man behöver ha.
Jag i min tur fick det här receptet av Marie-Louise och Henrik (ett kompispar från tiden då jag hade min irländska setter Elsa) ca 1996... några år gammalt med andra ord ;-) Det är som min dotter säger: du är ju född på stenåldern... grrr... ;-) Flygande Jacob är också en maträtt som det finns mängder av varianter på, men här kommer min... eller jag menar Marie-Louise och Henriks ;-)
 
Men i alla fall, det här behöver du:
 
ris till ca 5 personer
4 kycklingfiléer
salt
peppar
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
3 pkt bacon
1-2 bananer
drygt en näve nötter av något slag, vi brukar ha chlinötter, men ibland ska den vara glutenfri och då kör vi med torrostade jordnötter, men det funkar också med salta jordnötter.
 
Gör så här:
Börja med att sätta igång riset och koka det. Sätt på ugnen på 225 grader. Ansa sen kycklingen och skär den i mindre bitar. Stek den sen färdigt i stekpanna, salta och peppra. Under tiden riset kokar, kycklingen steks klipper du baconet och fixar så det blir knapperstekt och låt det sen rinna av på hushållspapper. Vispa också vispgrädden och blanda sen ner chilisåsen.
Smörj en ugnsform. Lägg i kycklingen, på med baconet, sen på med riset. Därefter på med bananerna, såsen och sist strössla över nötterna. 
In i ugnen i 15-20 minuter tills gratängen har fått fin färg och grädden bubblar ordenligt ute i kanterna.
 
Gott med en sallad och vitlöksbröd till :-)

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela