vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Lövbiffsgryta med vittryffelolja

Publicerad 2016-01-28 21:51:16 i Allmänt, helgmat, lättlagat, nötkött, pastasås, snabblagat, vardagsmat,

Oj, vad det låter märvärdigt ;-) Fast det är det inte, men gott är det! Dessutom snabblagat! Att de dessutom uppskattas av hela familjen gör ju inte saken sämre ;-) Ytterligare en sak som gör att det här är en sagolikt bra maträtt är att den passar både till vardags- och helgmat, Fantasktiskt!
 
Du behöver: (6 port)
450-600g lövbiff (brukar ta lövbiff av innanlår)
1,5 gul lök
3/4 tsk salt
3 dl creme fraiche med karljohansvamp och timjan
1,5 dl vatten
1,5 msk oxfond
1-2 tsk vittryffel olja
 
servera med pasta blandat med babyspenat
 
Gör så här:
Strimla biffen och hacka löken. Stek löken mjuk, blanda i biffen och bryn den.
Blanda creme fraichen, vattnet, fonden och oljan och blanda ner i köttet och löken. Låt koka 2-3 minuter. Smaka av med tryffeloljan.
 

Min bästa Carbonara!

Publicerad 2016-01-27 20:33:00 i Allmänt, lättlagat, pasta, snabblagat, vardagsmat,

Carbonara äter vi när bara sonen och jag är hemma, ingen annan som uppskattar det ;-) En tycker inte om bacon, en annan tycker inte om ihopblandningen, den sista tycker bara att det är gojigt. Tur att smaken är som baken ;-) 
Här är i alla fall receptet på min bästa Carbonara  
 
 
Du behöver:
350g spagetti
3 pkt bacon (från glada svenska grisar ;-) )
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 msk vispgrädde (funkar också med tjock lantmjölk)
50 g riven parmesan (funkar med annan stark ost, men jag uppskattar parmesanens smak)
svartpeppar eller pepparmix
riven parmesan till serveringen
 
Gör så här:
Koka spagettin efter anvisningarna på paketen.
Strimla baconet, skala och fixa iordning vitlöken (den kan hackas eller pressas). Stek baconet knaprigt och låt vitlöken steka med i slutet. Låt det rinna av.
Blanda/vispa ägg och vispgrädde (eller mjölk) och blanda sen ner parmesanen.
Värm en serveringsskål.
När spagettin är klar, häll av den i ett durkslag och lägg över i den värmda serveringsskålen. Blanda direkt i äggblandningen och vänd runt.
Blanda ner baconet och strö/mal över rikligt med peppar.

Gräddsås (till köttbullar eller köttfärslimpa)

Publicerad 2016-01-25 19:14:00 i Allmänt, sås,

Det där med sås är inte min starka sida, men idag när hade det var missat att vi inte hade någon mix hemma tänkte jag: vad sjutton, någon gång måste jag väl lyckas?
Och det blev inte så dumt, riktigt nöjd faktiskt, så den här får det bli hädanefter när det är köttbullar eller köttfärslimpa ;-)
 
Du behöver:
5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1,5 dl vispgrädde
2-3 tsk vinbärsgelé (idag använde jag rödavinbärsgelé, men funkar minst lika bra med svartavinbärsgelé)
1 msk smör
5-7 msk ljus maizena redning (beroende hur tjockflytande du vill ha den)
1-2 krm salt
lite vitpeppar
en skvätt soja
 
Gör så här:
Koka upp vatten, fond, grädde och vinbärsgelén, gelén ska smälta, rör under tiden.
Klicka i smöret och häll sen i maizena (mängd efter tycke och smak) och rör runt.
Smaka av med salt, vitpeppar, soja och ev gelé.

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela