vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Middagstips för vecka 9

Publicerad 2017-02-26 22:14:25 i Allmänt, veckomatsedel,

Hej, då var det dags igen, ny vecka, ny plan 😊
Här kommer menytips för veckan som kommer:
vecka 9:
Måndag: Köttbullar och makaroner
Tisdag: Fiskburgare
Onsdag: Thai stroganoff
Torsdag: Sweetchili kyckling och pasta
Fredag: Till barnens stora glädje, så blir det taco idag 
Lördag: 70-års firande 💕 men ett tips kommer här: Fläskfilé arrabbiata
Söndag: Indisk kycklinggryta eller om det kanske blir en köpepizza idag, vi får se vad orken räcker till.
I fredags när jag kom hem från jobbet så var det så fantastiskt fint väder ute och vår i luften. Passade på och sitta ute och njuta av en öl. Pussel var mycket nöjd med mattes idé 😊💕

Varm smörgåstårta

Publicerad 2017-02-25 14:27:17 i Allmänt, brödmat, fredag&lördagsmat, mysmat,

Du som följer min blogg har vid det här laget säkert förstått att i den här familjen älskar vi så kallad brödmat 😏 så då blir du inte förvånad att det kommer ytterligare ett recept i den kategorin 😉
Älskar vanlig smörgåstårta, så himla gott! Likadant med den här, tycker den är riktigt smarrig, men liknar inte den klassiska kalla tårtan. Lite som det här uttrycket: same, same, but different 😃
Det finns massor av olika varianter varm smörgåstårta på nätet och här får du min variant. Den är lite, lite åt det starkare hållet tack vare den smaksatta cremefraichen paprika/chili, men byt ut den mot basilika/tomat istället om du vill ha en mildare variant!
Gillar du inte kall smörgåstårta så kan den här funka alldeles utmärkt 🙂 
Du behöver:
2 pkt bacon
1 liten purjolök
100 g champinjoner
1 burk cremefraiche paprika/chili
1 dl vispgrädde
120 g rökt skinka 
4 halvmånar hönökaka
täcke:
1 dl cremefraiche
100 g philadelphiaost
2 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)
dekoration:
Ca 10 körsbärstomater
Basilikablad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnssäker form.
Klipp baconet i mindre bitar, knaperstekt det och låt det rinna av på papper.
Skär/hacka purjolöken och champinjonernatt i små bitar, fräs i smör till champinjonerna har fått fin färg och löken är mjuk. 
Blanda ner cremefraichen och grädden. Låt koka tills det blir en fastare goja.
Hacka skinkan i mindre bitar.
Blanda ihop cremefraiche, philadelphiaost och ost i en skål.
Lägg en halva hönökaka i formen.
Bred ut en tredjedel av gojan på brödet. Lägg på hälften av baconet.
Lägg på en ny halva, bred på en tredjedel av gojan, strö över skinkan.
Lägg på nästa halva, på med resten av gojan och strö över resten av baconet.
På med sista brödskiva.
Smeta på oströran uppe på och lite på sidorna.
Ställ in i mitten av ugnen i 10-15 minuter, kan behövas sätta igång grillen på ugnen i slutet för att få lite mer färg.
Under tiden tårtan står i ugnen, skärs tomaterna i kvartar.
När tårtan är klar dekoreras tårtan med tomater och basilikablad.
Servera med sallad till.
 

Semle-kladdkaka

Publicerad 2017-02-25 10:08:36 i Allmänt, fika, fredagsfika,

En kollega till mig, nämnde att hon hade sett att någon hade bakat en semle-kladdkaka och att det skulle vara spännande att prova på en fredagsfika och avslutade med: "eller vad tror du Jenny?" 😉
Okej Anna GB, jag förstod vinken, det var bara hem och klura 😉
 Semla och kladdkaka i ett 😍
 
Söker man på semle-kladdkaka kommer de upp några olika varianter, den här fann jag hos Kungsörnen och den fick topp betyg av kollegorna 😊
 
Du behöver:
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
garnering:
3 dl vispgrädde
Mandelmassa att rosta
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform och smöra sen kanterna.
Smält smöret. 
Riv mandelmassan.
Mortla kardemummakärnorna fint.
Rör ihop ägg och socker.
Blanda sen ner resten av ingredienserna.
Häll i smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna.
Rostad mandelmassa: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, riv mandelmassa utspritt på pappret. Ställ in i ugnen (175 grader) i några minuter, ha koll hela tiden.
När mandelmassan fått fin färg, ta ut den och låt svalna på plåten.
Vispa grädden och lägg på den på kakan. Strö över den rostade mandelmassan och sikta till sist över florsocker.

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela