vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Snabb torsk i ugn med hetta och sötma

Publicerad 2018-02-19 19:48:45 i Allmänt, fisk,

Nu var det ett tag sen det kom ut recept igen, inspirationen har inte riktigt funnits, men ska väl försöka hitta en viss ordning och reda på vardagen igen ☺
Blir så himla glad när orken finns att testa fram något nytt och när det dessutom blir bra och får toppbetyg av sonen, då känns det riktigt bra 😊💕
Idag har jag i alla fall slängt ihop en lätt och läcker torsk i ugnen, med både sötma och hetta 😊 Du reglerar sötman och hettan med honungen respektive chiliflakesen. Här har du receptet 😊:
Het och söt torskrygg - lätt- och snabblagat 
Du behöver: 
500 g torsk
0.5 tsk salt
Ca 1 krm vitpeppar 
1 vitlöksklyfta
1 scharlottenlök 
3 dl grädde
2,5 msk senap
1 msk honung
1 tsk chiliflakes
0.5 tsk salt
Riven ost
Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsfast form.
Lägg i fisken i formen och salta och peppra.
Hacka lök och pressa vitlöken, fräs mjuk i smör i en kastrull (ska ej få färg). Blanda ner resten av ingredienserna förutom osten och låt koka upp.
Häll såsen över fisken och strö över rikligt med riven ost.
Ställ in i ugnen i 15-20 minuter.
Servera ris och kokt broccoli till.
 

After eight-cheesecake

Publicerad 2018-02-04 19:54:00 i Allmänt, dessert, fika, fredagsfika,

Den här blev såå bra!! 😀 Jag och Amelie gjorde en liknande till hennes födelsedagsfirande, men jag var inte helt nöjd med den, saknade den krämiga smaken från en klassisk cheescake och den var lite för klen after eight smak, så då var jag ju tvungen att testa igen och mina kollegor fick bli försökskaniner. Deras omdöme var väldigt väldigt positivt!
Så här kommer receptet, en kombination av två gamla klassiker till en läcker tårta/dessert/fika 😊 Cheescake + päron med aftereight = After eight-cheescake 
Cheeacaken serveras med grovt hackade/klyftade inlagda päron, en perfekt kombination!
Du behöver:
250+75g digestivekex
100g smör
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelpihaost
3 dl vispgrädde
1 stor fpk after eight
1 purk inlagda päron
Gör så här:
Börja med att krossa 250g av digestivekexen (brukar ta och lägga kexen i en plastpåse och antingen kavla fram och tillbaka eller banka så de smulas fint)
Smält smöret och blanda ihop med kexen. Tryck ut i en form med löstagbar botten (24cm i diameter).
Separera äggen. Ställ vitan åt sidan. Vispa gulorna ihop med socker och vaniljsocker till en ljus smet. Tillsätt philadelphiaosten och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
Vispa grädden så den blir lite lagom fast.
Ta sen äggvitorna och vispa dem till fast skum. (Man ska kunna vända bunken upp och ner).
Blanda försiktigt ner grädden i bunken med äggulesmeten. Vänd sedan ner äggvitan.
Bryt 200g after eight i lite mindre bitar och smält försiktigt i micron. Rör sedan försiktigt ner after eighten i smeten.
Dela 100g av after eighten i kvartar.
Häll ca hälften av smeten i formen med digestivebotten. strö över after eight bitarna och häll sedan över resten av smeten.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Den här går att förbereda veckor innan du ska använda den, men när det är dags så ta fram den i god tid, helst en halvtimma innan eller i kylen i ca 1,5 timma.
Inför serveringen krossas ca 75g digestivekex och delar resten av after eighten i kvartar.
Strö över digestivekexen och lägg på after eighten.
Dekorera med inlagda päron och servera lite hackat päron i en skål bredvid.

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela