vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Kantarellstuvning

Publicerad 2017-08-27 11:39:00 i Allmänt, Svamp, brödmat,

Det här är nästan helt otroligt!! Makalöst!! Trodde aldrig i mitt liv att jag skulle dels tillaga detta, dels lägga ut recept på det och dessutom tycka att det är gott!!! 😂
Inspiration, peppning (intensivt tjöt kan man också kalla det 😉) och tips från min vän svampgurun har gjort att jag har vågat 😊 Tack 😀
 
Kantarellstuvning (till crepes eller gratinerad smörgås):
Du behöver:
350g rensade kantareller
1 liten röd lök
1 klyfta vitlök
1 pkt bacon
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk ljus redning
 
Gör så här:
Hacka kantarellerna fint. Fräs dem rätt hårt i stekpanna, (stek bort det blöta).
Hacka röd löken och skala och pressa vitlöken, stek löken mjuk och blanda ner i kantarellerna.
Skär/klipp baconet i små bitar, knaperstek, låt rinna av på papper, blanda ner i kantarellerna.
Låt allt fräsa ihop en stund.
Häll på grädde och mjölk. Blanda ner redning.
Sjud i 5-8 minuter.
 

Kantarellsoppa med baconkrisp och parmesanchips

Publicerad 2017-08-14 19:26:00 i Allmänt, Soppa, Vegetariskt,

Wow! Jag har varit ute och plockat svamp, plockat kantareller! Första gången i mitt liv 😂 Jag har i och för sig varit med andra ute i skogen  när de har tvärstannat för att de har råkat springa på kantareller, och bara måste plocka! Men jag ser dem liksom inte 🙈 har helt enkelt inga svampögon 🙄
Men kompisen som jag var ute med igår är lite mer av det envisa slaget och gav sig inte förrän jag hade fått plockat lite kantareller och fått med mig hem 😊.
Jag gillar inte alls konsistens av svamp, därav att jag nog är så ointresserad av att plocka. Men har fått tipset att hacka svampen fint och fräsa på den rätt bra och sen kan man mixa soppan om man vill så blir det ännu mindre bitar. Blev bra det här, tycker både sonen och jag 😊
Du behöver: 
Soppan: 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Ca 200g kantareller (spara några små fina till dekoration)
1,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
3,5 dl mjölk
2,75-3 msk hönsbuljong
1 krm cayennepeppar
2 msk glögg (kan nog funka med sherry också 😊)
1 msk ljus redning (om du vill ha tjockare konsistens på soppan)
Smaka av med vitpeppar och salt
 
Tillbehör:
1-2 pkt bacon (hoppa över om du vill ha helt vegetariskt)
Några skivor parmesan
 
Gör så här:
Hacka lök och vitlök fint, stek mjukt i smör, lägg över i en kastrull.
Hacka de rensade kantarellerna fint och fräs på hårt i en stekpanna med smält smör. Lägg över i kastrullen med lök.
Häll på resten av ingredienserna förutom redningen, rör runt, låt småsjuda några minuter.
Häll i redning och smaka av med salt och peppar.
Mixa lätt med stavmixer till önskad konsistens.
Häll upp och dekorera med några små fina kantareller.
 
Klipp/skär baconet i småbitar, stek i kastrull tills det är krispigt, låt det rinna av och torka till på hushållspapper. 
Häll upp i en skål och servera till soppan
 
Hyvla några skivor parmesan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen (200 grader) tills de är gyllenbruna.
Ta ut dem och låt svalna något på plåten. Lägg upp i en skål och servera till. 
Finhackade kantareller blir bra 😊

Dags för nya tag...

Publicerad 2017-08-13 22:13:00 i Allmänt,

Semestern är över för den här gången, en semester fylld med både roliga och tråkiga saker. Vädret har även det passat på att variera sig, hade en fantastisk start men lite mindre roligt avslut.
Med tanke på min mammas kraftigt försämrade hälsoläge pga cancern kommer bloggen ha låg prio för mig och inläggen kommer komma sporadiskt. Ibland kommer de komma tätt och med glada tillrop och det är mitt sätt att överleva, att försöka få vardagen att fungera, men många gånger kommer det nog bli glest mellan inläggen för att orken inte kommer finnas där.
Jag hoppas att du som följer mig ändå stannar kvar och kommer in och kollar läget ibland 💕
 
Några bilder från min sommar: (kommer nog fler, har bytt telefon under sommaren, så jag hade inte så många bilder redo 🙄)
 
 
 

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela