vardagslivett.blogg.se

Blogg om mat, vin och vardagspusslet.

Veckans planering

Publicerad 2016-02-29 12:58:00 i Allmänt, veckomatsedel,

Förra veckan blev det inte mycket mat lagat! Det var bara jag hemma många av dagarna och då tar jag fram en burk med rester ur frysen 😊 några dagar var sonen hemma, men då var jag iväg... Då fick det bli något snabbt och lätt.
Men den här veckan blir nog annorlunda, det ser ut som om vi är hemma allihop😏
Veckoplanen ser ut så här (sen får vi se om den följs 😉):
Måndag: Högrevsburgare
Tisdag: Kycklingpinnar från Kronfågel i tunnbröd med grönsaker
Onsdag: Amelies fisk
Torsdag: Köttbullar med något tillbehör, får se om det blir med makaroner, potatismos eller potatis och gräddsås.
Fredag-söndag: får vi se vem som lagar mat och vilka som är hemma 😉
 
Igår hade jag äran att träffa den här damen och fika, underbart litet ögonblick 💕
 
Ha en fin vecka allihop!  

Fredagsfika: Bountykaka

Publicerad 2016-02-26 20:28:28 i Allmänt, choklad, fika, fredagsfika,

Den här blev riktigt god! Gillar du chokladbiten Bounty, då gillar du den här med! :-)
Jag har sett bilder på Bountykaka flera gånger på nätet och nu när jag letade recept så fanns det fler väldigt snarlika varianter. Den här varianten som jag gjorde finns både på: tidningen hembakat och gottfika, fast med lite andra måttsatser.
 
Du behöver:
Botten:
150 g smör
3 dl socker
0,75 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
knappt 2 dl vetemjöl
 
Kokostäcket:
1 påse kokos (200g)
1 burk kondenserad mjölk
 
"Choklad-locket"
200g choklad (ljus eller mörk väljs efter tycke och smak, jag väljer 55% choklad från Odense)
1,5-2 tsk rapsolja
 
Gör så här:
På med ugnen i 175 grader. Smöra och bröa en springform (alternativ kläd med bakplåtspapper), ca 23 cm i diameter.
Smält smöret och blanda ner sen ner resten av ingredienserna, rör om tills det är en slät smet, häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna i formen.
Blanda ihop kokos (spara lite till dekoration) och kondenserad mjölk och bred ut över kakan.
Hacka chokladen, smält i micron eller i vattenbad, blanda ner rapsoljan och bred sen ut över kokostäcket.
Dekorera med kokos.
 
Väldigt gott med en klick grädde till ;-)
 
 
 
 
 
 
 

Fiskburgare

Publicerad 2016-02-22 21:13:05 i Allmänt, brödmat, fisk,

Dottern är inte jätteförtjust i fisk,så när hon ber om att vi ska ha något som har med fisk att göra, då är det bara att haka på ;-)
Dessa fiskburgare är fantastiskt goda, det tycker jag med :-)
 
Du behöver: 
1,5 msk fiskfond + 0,5 liter vatten
500g laxfilé (utan skinn)
1 röd lök
4 msk ströbröd
2 ägg
1 tsk salt
citronpeppar
Rivet skal från 1 citron
30-40 g riven parmesan
 
Gör så här:
Koka upp vattnet och häll i fiskfonden, lägg i laxen och låt småkoka i ca 10 minuter. Lägg upp fisken samt lite av spadet i en djup tallrik eller i en skål och låt svalna något.
Under tiden hackar du rödlöken fint (om du vill få en mildare och mjukare smak steker du löken mjuk i smör).
Mosa fisken och blanda ner resten av ingredienserna, forma snygga burgare och stek sen dem långsamt i smör.
Servera med potatismos eller hamburgebröd (vi brukar ha Max friscobröd -mmm, gott!)
Fiskburgarna precis i lagda i stekpannan.
Bara en liten stund kvar, sen är de klara :-)
Klart! 

Om

Min profilbild

Jenny Tenggren

Jag bor i ett stort hus, en gammal prästgård, tillsammans mina två barn och vår hund. Livet snurrar på i hög fart och det gäller att stanna upp och andas ibland. Att laga mat och baka är något av det roligaste jag vet och önskar att jag hade mer tid till det, men jag får prioritera. Ibland blir det långbak och långkok, men för det mesta i vardagen blir det de snabba och lätta lösningarna. På min sida, på min blogg hittar du båda delarna, både det snabba och lätta men också de långa varianterna (men oftast inte så krångliga ändå 😉) och in emellan kommer säkert ett och annat allmänt inlägg om familjen och vardagen. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela